Георги Терзийски посрещна Леа Коен, тя представи в Ловеч романът си „Рафаел“

Областният управител Георги Терзийски посрещна в Ловеч писателят Леа Коен, която прие поканата му за среща и представи в Ловеч последния си роман „Рафаел“, заедно с издателство „Ентусиаст“.

Авторката впечатли читателите, събрали се в залата на Регионалната библиотека „Проф. Беню Цонев“, партньор на инициативата, с непринудения и откровен разговор за пътя на книгата, любопитни факти за главния герой в произведението – фамилията Арие, създател на парфюмерийната индустрия в България, тяхната съдба в онези години. Това е роман-документ, истинска история за трагичен сблъсък в елита на Царство България, роман за стила на живот от 30-те и 40-те години на миналия век.

Преди представянето на книгата си, Леа Коен разговаря с областния управител. По-късно написа в личния си профил във Фейсбук кратко: „Не е често срещано областен управител да присъства и активно да участва в обсъждане на книга“.

Георги Терзийски също коментира впечатленията от срещата си: „Има хора, които само с първите си думи и жестове правят така, сякаш се познавате от дълго време и приятелството стои здраво между вас. Точно такъв човек е Леа Коен, с която се срещнахме по моя покана в края на работната ми седмица. Говорихме за работата на писател, който чрез произведенията си преобразява историята от черно-бялата й повърхност в многопластова, многообразна, цветна. Това тя прави чрез пресъздаване на съдбите на конкретни хора и фамилии с чара, обаянието и суровата действителност на епохите, в които са живели. Такава е и новата книга на писателката, за която водещите европейски вестници я наричат „най-забележителната българска авторка“ и сравняват с нобелистката Херта Мюлер – романът „Рафаел“. За мен бе чест представянето на тази книга в Ловеч да бъде част от Комуникационната стратегия на правителството за отбелязване на 75 години от спасяването на българските евреи. И нещо повече… Спечелих още един приятел на Ловеч. Вече планираните бъдещи срещи и събития са залог за добри новини. А със съпруга на г-жа Коен ще поговорим и за Ловеч като място за правене на високотехнологичен бизнес. Леа Коен ме накара да продължавам да вярвам в думите на Айнщайн: „Успешният човек – винаги невероятен художник на своето въображение. Въображението е по-важно от знанието, защото знанието е ограничено, а въображението – безкрайно.“

Текст и снимки:
Областна администрация – Ловеч,
пресцентър

Коментирай чрез Фейсбук:
(Visited 57 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *