Георги Терзийски: Липсата на технически грамотни кадри основен проблем за бизнеса в Априлци

Липсата на технически грамотни кадри се очерта като основен проблем за бизнеса в Априлци. Това стана ясно след проведената приемна в общината на областния управител Георги Терзийски.
Терзийски посети три от най-големите предприятия в балканското градче – „Балдим Федерн”, „Берко България” и „Сима”.
Над 95 % от производството на предприятието е за износ, а близо 70 % от износа е за автомобилната индустрия. Изнасяме главно за Германия, но работим и за разширяване на пазарите. Каквито и проблеми да имаме в работата си, за нас най-ценният капитал е човекът, затова сме направили така, че работниците ни да са спокойни. Това е и причината при нас да работят много млади хора и непрекъснато идват други, които искат да работят в нашата фирма. Така представи производството Мирослав Стайков от ръководния екип на „Балдим Федерн”. Той бе категоричен, че няма претенции към държавната администрация, добре е информиран от Областния информационен център за възможностите за европейско финансиране и дори вече са работили по два проекта по ОП „Конкурентоспособност”.
Основната ни задача е опазване живота и здравето на хората ни, непрекъснато правим допитвания сред работниците за това какво и как те предлагат да подобрим в работата си и това не е формално, а отговорна политика на нашите италиански собственици. Затова и инвестираме в безопасни условия на труд, добро възнаграждение и толерантно отношение към хората, които работят при нас. Сред тях има млади хора, а добрите и положителни перспективи пред компанията ни дават основание да планираме разширяване на производството и разкриване и на нови работни места за технически грамотни хора, каквито обаче трудно се намират. Това обясни на Терзийски Пламен Пеевски, изпълнителен директор на „Берко България”, дружество на ТисенКруп Груп. Когато има добри условия за работа, хората лесно ще се върнат в по-малките населени места, счита той и даде пример с млад мъж от плевенско, който започнал работа при тях, довел е в Априлци и съпругата си, купили си жилище в Троян и вече очакват второ дете.
Пазарът на пластмасови изделия се засилва и това създава трудности, защото трудно се печели доверие. Като най-сериозен за неговата фирма, а и за другите производства в региона очерта липсата на добре подготвени и технически грамотни хора и собственикът на „Сима” Йонко Михов.
Това е проблем в цялата страна и не случайно приоритет на правителството е образованието и най-вече дуалното обучение, защото това е решението на този проблем. Тук е особено важна и първоопределяща обаче и ролята на работодателите и тяхната активност, коментира Терзийски, след като стана ясно, че в посетените фирми до момента не е мислено по този въпрос. Областният управител се ангажира да осигури необходимата информация на работодателите, за да са наясно те и заявят своевременно необходимите им кадри пред образованието в региона и съответно разкриване на такива професионални паралелки.
При срещите си в предприятията областният управител бе придружаван от директора на Инспекцията по труда Митко Митев. В Априлци Георги Терзийски се срещна и разговаря с граждани. Сред повдигнатите теми бяха искането за изграждане на мост над р. Сенковчица, както и разминавания между кадастрални скици и фактическото състояние на терени, което подлежи на проверка.
Георги Терзийски проведе среща и с кмета Младен Пелов и неговия екип.
Следващата приемна на областния управител ще бъде в община Угърчин на 15 февруари, четвъртък. Желаещите могат да заявят това в общината.
Източник: http://oblastlovech.org
Коментирай чрез Фейсбук:
(Visited 359 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *