В Ловеч стана страшно – вятърът стигна 64 км/ч.

15 м/сек (54 км/ч) е скоростта на вятъра в Ловеч, съобщи дежурният в Хидрометеорологичната станция в града. Поривите достигат до 18 м/сек. (64,8 км/ч) към 13.00 часа. Дежурният посочи, че при над 15 м/сек. вятърът се води силен и се пуска щурмово известие. Температурите все още се покачват, въпреки прогнозите за застудяване. В 15.00 часа в Ловеч са измерени 16,5⁰.

В област Ловеч е обявен оранжев код за силен вятър и рязко застудяване. Очакванията са вятърът да достигне средна скорост между 20 и 25 м/сек. (70-90 км/ч), възможни пулсации до 115 км/ч (32 м/сек.). През нощта срещу четвъртък се очаква рязко застудяване.

Препоръки във връзка с очакваните много силни пориви на вятъра днес отправи към гражданите ръководството на Община Свищов. От пресцентъра на Общината посъветваха по радиото жителите на града и останалите населени места на територията на община Свищов да обезопасят от незакрепени предмети терасите или прозорците на жилищата си.

Изпълнителите трябва да проверят състоянието на строителните обекти, на оградите и строителните скелета и да предприемат действия по обезопасяването им. Собствениците на търговски и рекламно-информационни елементи също трябва да обходят и обезопасят обектите си.

Очакваните пориви, според информацията на Националния институт по метеорология и хидрология при Българската академия на науките, са oт 10-15 м/с до 18-22 м/с. В Свищов вятърът вече започна да се усилва и духа от запад-северозапад. До момента няма регистрирани сериозни инциденти.

Източник: https://frognews.bg/novini/lovech-stana-strashno-viatarat-stigna-64-kmch.html

Коментирай чрез Фейсбук:
(Visited 303 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *