Войната по пътищата: Жертвите в Ловешка област за година са се увеличили с 50%

С 50% са се увеличили жертвите по пътищата в Ловешка област за година. От началото на 2019 г. при пътнотранспортни произшествия в областта са загинали 24 души, при 16 миналата година. Това съобщи за БТА главен инспектор Николай Недялков, началник сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР – Ловеч, по време на отбелязване на Световния ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия – 17 ноември. Във възпоменанието се включиха младежи и институции от Ловеч. На изхода на града в посока Плевен доброволци от БМЧК раздаваха листовки на водачите във връзка с провежданата през ноември акция „Зима“. Шофьорите бяха спирани от служители на сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР.

Недялков добави още, ч,е според статистиката, увеличен е и броят на тежките инциденти на пътя /210/, както и на ранените /298/ в тях. По думите му основните причини са несъобразена скорост с атмосферните и пътни условия, подценяване на собствените възможности на водача на моторното превозно средство, неправилно изпреварване.

Той каза още, че на определените участъци с концентрация на пътнотранспортни произшествия се осъществява постоянен контрол. Най-много катастрофи през годината са станали в района на общините Луковит, Угърчин и Ловеч.

„По-голяма толерантност, да бъдем по-внимателни на пътя, да не предприемаме рискови маневри и да караме със съобразена скорост“, апелира към водачите Недялков. Той припомни, че за да подготвим автомобила си за зимата, той трябва да е оборудван с триъгълник, аптечка, пожарогасител, светлините да са в техническа изправност, да е сменен антифризът и течността за чистачките, а гумите да са с грайфер не по-малък или равен на 4 мм.

Цветомира Георгиева, директор на ОС на БЧК – Ловеч, посочи, че в днешната акция младите доброволци раздават на шофьорите и т. нар. донорски карти по проекта „Да! За живот!“. По думите й от няколко години се организират подобни акции на пътя – за колани, за гумите, за аптечките, и имат ефект. „Това е начин да напомним на хората да бъдат по-внимателни на пътя“, заяви Георгиева.

Източник: dariknews.bg

Коментирай чрез Фейсбук:
(Visited 636 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *