БСП срещу идеята за партийна субсидия от 1 лев, ДПС и ВМРО – също

С предложението за субсидиите управляващите си правят кризисен пиар. Това каза пред журналисти Крум Зарков, заместник-председател на ПГ на „БСП за България“ по повод предложението на премиера Борисов субсидията да стане 1 лев.

„Не е нормално да се внесе актуализация на бюджета сутринта, а след два часа да е насрочена комисия. Жалко е на гърба на закона, на Народното събрание и на държавния бюджет да се прави кризисен ПР“, коментира Зарков, цитиран от БТА. Според него „след като прокуратурата е хванала управляващите в грешка при изчисляване на субсидиите, и след унищожителния доклад на ЕК, се прави опит да се отклони общественото внимание“.

В четвъртък премиерът Бойко Борисов обяви идеята си да предложи закон, с който партийната субсидия да стане 1 лев. Няколко часа след това пък бе свикано извънредно заседание на бюджетната комисия. На него с гласовете на ГЕРБ и Атака предложението мина на първо четене. БСП отказаха да участват в гласуването, а представителят на ДПС в комисията – Йордан Цонев се обяви против.

Междувременно на първо четене парламентът подкрепи със 170 гласа предложения от Министерския съвет законопроект, според който получаващите държавна субсидия партии ще се наложи да върнат надвзетите пари за три години назад. Дотук се стигна след като прокуратурата разпореди проверка след разкритията на „Шоуто на Слави“, че формациите, които имат право на държавни субсидии, са получавали по 13.23 лева на глас, вместо по 11 лева.

ДПС е против намаляване на партийната субсидия на един лев, смята това за популизъм, който ще доведе до тежки последици за демокрацията в България – ще се върне тоталната зависимост на партиите от бизнесмени, олигарси и сенчест бизнес.ДПС е против намаляване на партийната субсидия на един лев

Тази теза застъпи заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев по време на заседанието на парламентарната комисия по бюджет и финанси, на което бе представено предложението на ГЕРБ за намаляване на партийната субсидия на един лев от 1 юли 2019 г.

Цонев обясни в началото на своето изказване, че политическите партии или се финансират от бюджета, или от олигарсите или от „инициативни“ бизнесмени. „Трети вариант няма“, коментира той. Той отговори и на обвиненията в популизъм към ДПС, които непосредствено след изборите за Европейски парламент предложиха намаляване на 5 процента на ДДС върху хляба, премахване на ДДС върху книгите и безплатни детски градини. В отговора си заместник-председателят на ДПС подчерта, че ДПС, а не ГЕРБ са направили така, че преките данъци да бъдат 10 процента. „Нашата инициатива не беше популизъм. Това, което в момента се прави, е популизъм с много тежка цена за българската демокрация. Ще се върне тоталната зависимост на партиите от бизнесмени, олигарси и сенчест бизнес“, коментира той.

От ДПС подкрепят заявеното намерение от управляващите, което е и предложение на ДПС – спестените от партийни субсидии пари да се използват за строителство на детски градини и премахване на таксата за децата. „Това е първа мярка в нашата програма, насочена към образованието. Радваме се също така, че е приета и другата ни инициатива за книгите. Искам да ви уверя всички, че ДПС гледа много сериозно на инициативите си“, увери Цонев.
Очаква се другата седмица в сряда и в четвъртък ПГ на ДПС да проведе срещи в парламента със съсловните организации. Цонев обясни, че от тях ще изискват механизъм, който да гарантира, че ако ДДС бъде намалено ще паднат и цените за крайните потребители. „Още при обявяване на нашата инициатива, ние казахме няма ли гаранция, че ще паднат цените – няма да реализираме намаляването на ДДС“, посочи Цонев.

Цонев каза още, че са категорично против този популизъм за намаляване субсидиите на партиите. „Не може една грешка в методиката да бъде причина – партиите да изпаднат в зависимост“, коментира още депутатът.
Цонев припомни, че още, когато се е въвело въпросното квадратче с „не подкрепям никого“ са предупреждавали, че това е „глупост“. „Тук няма виновни. Не е виновна изпълнителната власт, че има такова тълкуване кое е действителен и кое недействителен глас“, каза още заместник-председателят Йордан Цонев.

ВМРО се въздържа от подкрепа на предложението за намаление на партийната субсидия на един лев. Проблемът е, че предложението е частично. То отговаря на обществените очаквания, но не дава отговор откъде се финансират партиите.

Това каза пред журналисти Искрен Веселинов, заместник-председател на ПГ „Обединени патриоти“. Веселинов заяви, че въпросът е много сериозен.

„Ние многократно сме заявявали, че партийната субсидия, особено за големите партии, е прекомерно голяма. Предложението за намаляване на държавната субсидия трябва да бъде обвързано с предложение за възможните допустими източници за финансиране на партиите“, каза още той.
Според Веселинов държавното финансиране е по-правилният вариант от финансирането с други източници, сред които фирми и бизнес лица, например.

„Друг е въпросът, че в момента ние имаме финансиране на глас, което е нелепо. Ние сме имали идеи за таван на финансирането. Всяка една партия, независимо от мащаба й, има едни и същи разходи. Това са присъщи разходи за клубове, за партиен апарат. Разликата в тези разходи между една голяма и една малка партия, не са толкова големи“, коментира той. Според Веселинов трябва да има таван на получаваната субсидия. Така по думите му би могло да се икономисат две трети от средствата, които в момента се плащат като партийни субсидии. Веселинов каза още, че големите партии трупат тези пари по сметки, правят дарения и след това казват: „Парите на партиите са много. Да, може би на вас са ви много  – на други, обаче са им малко. В този дух дебатът трябва да бъде по-сериозен и задълбочен, а не да се хвърля това, което е популярно“, коментира депутатът.

Според Веселинов при подобна промяна, е необходима гаранция, че партиите няма да са зависими от икономически субекти от една страна и от друга, че не получават прекомерно много, което гражданите искат.

На въпрос как е гласувано въпросното предложение в Министерски съвет от министрите патриоти, Искрен Веселинов уточни, че министър Каракачанов не е присъствал на заседанието.

Източник: lovechmedia.com

Коментирай чрез Фейсбук:
(Visited 102 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *